Heeft u zonnepanelen op uw bedrijfspand geplaatst?
Zonnepanelen op uw bedrijfspand zijn (meestal) niet standaard meeverzekerd.
Dit terwijl het een forse investering is en u dit bedrag graag wil herinvesteren bij een calamiteit.
Bij een schade door brand gaat het bijvoorbeeld om de volgende schade
- de beschadigde zonnepanelen zelf;
- het niet meer kunnen opwekken van elektriciteit;
- schade voor de agrariër;
- overgebleven beschadigd isolatiemateriaal; en
- verbrande of niet verbrande zonnepaneeldeeltjes.
U bent als pandeigenaar bovendien verantwoordelijk voor de eventuele milieuschade die ontstaat door verspreiding van zonnepaneeldeeltjes in de omgeving van uw bedrijfspand (buiten het eigen terrein) bij een brand of calamiteit. De hiermee gepaard gaande kosten kunnen fors oplopen!

Zonnepanelen worden dus niet altijd automatisch meeverzekerd bij een gebouwenverzekering. Bij het bepalen welk bedrag u moet verzekeren bij zonnepanelen, is het belangrijk om alle kosten bij elkaar op te tellen. Dat betekent bijvoorbeeld de volgende kosten:
- de zonnepanelen zelf;
- de kabels;
- de randapparatuur;
- de draagconstructie; en
- de installatiekosten.
Het verbond van verzekeraars heeft een onderzoeksprotocol uitgevaardigd om vooraf duidelijkheid te geven over de werkwijze na schade aan zonnepanelen waarbij zonnepaneeldeeltjes zijn vrijgekomen. Het onderzoeksprotocol geeft aan wie wat moet doen na schade aan zonnepanelen. Zonnepaneeldeeltjes kunnen namelijk kilometers ver teruggevonden worden na schade.
Werkwijze
Na een incident geldt de volgende werkwijze:
1. Een deskundig bedrijf stelt vast of de zonnepaneeldeeltjes verspreid zijn over de omgeving. De hoeveelheid hiervan moet in kaart worden gebracht.
2. Vervolgens moet een deskundig bedrijf een opruimplan maken.
3. Hierna moet het gebied schoongemaakt worden door een schoonmaakbedrijf.
4. Tot slot moet een eindinspectie worden gedaan. De eindinspectie moet worden uitgevoerd door een Deskundig Inventariseerder Zonnepaneel Incidenten (DIZI). Een DIZI werkt voor een bedrijf of voor de overheid. Een DIZI moet ingeschreven staan in het VOAM-register.
Wenst u deze kosten mee te verzekeren, dan zijn er de volgende opties;
- De gebouw- of opstalverzekering met hierin een uitgebreidere dekking voor de opruimingskosten dan alleen voor het eigen terrein. De zonnepanelen moeten hierbij dan wel meeverzekerd zijn.
- De Milieuschadeverzekering (MSV).
Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met ons kantoor.
Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?
Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op.