Donkere Dagen Offensief moet aantal woninginbraken verlagen

Vooral tijdens donkere herfst- en winteravonden slaan inbrekers hun slag. Zeker rond de feestdagen, als de bewoners bij vrienden of familie op bezoek zijn of genieten van een vakantie. Om het risico op inbraak zo klein mogelijk te maken, heeft Donkere Dagen Offensief een aantal goede tips voor u.

Mannelijke dief breekt in via een raam van een woning
Nieuws
Datum: 24-11-2022

Binnen het Donkere Dagen Offensief hebben ondermeer het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), de politie en gemeenten hun krachten gebundeld. Door middel van extra voorlichting willen ze burgers bewust maken van de risico’s die ze lopen en geven ze tips om de kans op inbraak zo klein mogelijk te houden.

Gedrag

Ons eigen gedrag is misschien wel het belangrijkste aspect dat een rol speelt bij het verlagen van dat risico. Want zeg nou eens eerlijk: doet u altijd alle ramen dicht als u een rondje omgaat? En draait u de deur achter u op slot als u een minuutje bij de buren aanwaait?

Tips

Het Donkere Dagen Offensief is hier stellig over – altijd doen! – en geeft meer tips die de kans op inbraak verkleinen.

  • Sluit alle ramen en deuren en doe ze op slot. Ook als u maar even weg bent.
  • Laat sleutels nooit aan de binnenkant van de deur zitten.
  • Leg waardevolle spullen uit het zicht.
  • Geef uw woning een bewoonde indruk, ook als u niet thuis bent. Gebruik bijvoorbeeld tijdschakelaars voor de verlichting en plaats buitenverlichting met bewegingssensoren.
  • Start samen met uw buren een buurtpreventiegroep, bijvoorbeeld via Whatsapp.
  • Gaat u een paar dagen weg? Vertel het dan aan uw buren, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden.
  • Bel direct 112 bij verdachte situaties. De politie komt liever te vaak dan te laat. Snel alarm slaan betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.
  • Last but not least: zorg voor goed hang-en-sluitwerk. Als die het erkend Politiekeurmerk Veilig Wonen heeft, is de kans tot 80% kleiner dat er bij u wordt ingebroken.

Veiligheid

Sommige verzekeraars geven zelfs korting op de premie van uw inboedelverzekering als u hang-en-sluitwerk heeft met het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dat kan een paar tientjes per jaar schelen. Maar de voornaamste reden om het te plaatsen, is natuurlijk uw eigen veiligheid én die van uw kostbare en dierbare bezittingen. 

Test uw inbraakkennis

Hoe groot is uw kennis van inbraak(preventie) trouwens? Weet u wat er het meest wordt gestolen? Of hoe inbrekers het vaakst een huis binnenkomen? Test het in online de Inbraakchecker!

Heeft u nog vragen over dit artikel of over een lopende of nieuwe inboedelverzekering? Neem dan gerust even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag