Nu overstappen op elektrisch rijden?

U bent serieus bezig met de verduurzaming van uw bedrijf. Dan overweegt u misschien ook om over te stappen op elektrisch rijden. Is dat een verstandige keuze of doet u er beter aan dat nog even uit te stellen? De argumenten op een rijtje.

Zakenman laad elektrische auto op op zijn werk
Nieuws
Datum: 07-03-2022

1.         Noodzaak. Circa 30 tot 40 grootste gemeenten voeren per 1 januari 2025 een zero emissiezone in. Alleen nul-emissie vracht- en bestelauto’s mogen dan deze zone binnenrijden. Rijdt u daar veel? Dan wordt elektrisch rijden een noodzaak. U kunt de aanschaf niet te lang meer uitstellen.

2.         Overheidsregelingen en -subsidies.  Deze maken de aanschaf aantrekkelijker. Het gaat om:

  • De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) voor bedrijfsauto’s met een verkoopprijs van 20.000 euro of meer, exclusief btw. De hoogte van de subsidie is 10% van de nettoprijs, met een maximum van 5.000 euro. De bedrijfsauto mag op de datum van de aanvraag nog niet geleverd zijn en moet op uw naam staan.
  • MIA/VAMIL subsidie. Met de aanschaf of de lease van een zakelijke elektrische auto in 2022 profiteert u van 45% investeringsaftrek met de Milieu-investeringsaftrek (MIA). In 2021 was dat nog 36%. Daarnaast mag u 75% van de investeringskosten afschrijven dankzij de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Wees wel op tijd met aanvragen want het budget is beperkt en op=op.

3.         Bijtelling. Rijdt u ook privé in de volledig elektrische zakelijke auto? In 2022 geldt nog een verlaagde bijtelling van 16%, tot een maximumbedrag van 35.000 euro van de catalogusprijs. Daarboven betaalt u de volledige bijtelling van 22%. Het voordelige bijtellingspercentage blijft gelden voor de eerste 5 jaar vanaf het moment dat u de auto in gebruik neemt. Het is daarom gunstig om nu over te stappen op elektrisch, want de overheid  bouwt de komende jaren stapsgewijs de bijtellingsregeling voor elektrisch rijden af. Vanaf 2026 betaalt u de volledige bijtelling van 22%.

4.         Aanschafprijs/restwaarde. Op dit moment zijn elektrische auto’s duurder in aanschaf dan vergelijkbare brandstofmodellen, maar de prijzen dalen wel. Dat zou een reden kunnen zijn om nog te wachten met de aanschaf. Maar als u nu een elektrische bedrijfsauto koopt, kunt u die over een paar jaar als tweedehands verkopen. Vanwege de emissieloze zones zal de vraag naar tweedehands elektrische auto’s tegen die tijd fors stijgen. De restwaarde van uw auto is dan heel gunstig.

5.         Technische ontwikkelingen. De actieradius van een elektrische auto stond in 2021 op 333 kilometer. Misschien wilt u nog even wachten tot de accu’s verder verbeterd zijn. Dan zijn er misschien ook meer laadpalen in de buurt. Maar u kunt ook laadpalen laten plaatsen in uw bedrijfspand. Daarvoor kunt u gebruikmaken van de MIA/VAMIL regelingen.

Advies over autoverzekering

Stapt u over naar elektrisch rijden, zorg dan voor een goede autoverzekering. Wij weten waar u op moet letten als u die af wilt sluiten. We kennen de aanbieders van deze polissen en weten waar u zich voordelig en tegen goede voorwaarden verzekert. Neem contact op met ons kantoor.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.