Meer stoken? Pas op voor schoorsteenbrand!

Met het oog op de hoge gasprijs hebben veel mensen die een houtkachel of open haard hebben hun voorraad brandhout aangevuld. Gaat u de komende maanden ook weer stoken? Zorg er dan voor dat uw schoorsteen goed schoon is!

Bij de open haard zitten met een boek en wat te drinken
Nieuws
Datum: 24-10-2022

Het aantal schoorsteenbranden in Nederland is namelijk best hoog. In 2020 ging het om bijna 1.700 meldingen. Dat zijn er gemiddeld bijna vijf per dag. In de praktijk ligt dat in de koude maanden een stuk hoger, omdat er in en rond de zomer veel minder wordt gestookt.

Top drie brandoorzaken

Daarmee staat het stoken van de eigen kachel of haard in de top drie van de oorzaken van brand in huis. Vaak begint zo’n brand in de schoorsteen. Daarin vormt zich tijdens het stoken namelijk een laag roetdeeltjes die nog brandbaar zijn.

Schoorsteen laten vegen

Hoe meer u stookt, hoe dikker de laag en hoe groter de kans op brand. Daarom is het van belang om de schoorsteen tenminste één keer per jaar te laten vegen. De brandweer adviseert om  hiervoor te kiezen voor een bedrijf dat is aangesloten bij Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB).

Wat moet u doen bij schoorsteenbrand?

De brandweer raadt verder aan om altijd een emmer zand of een kilo zout in de buurt van een brandende kachel of haard te hebben. Hiermee kunt u het vuur namelijk snel en veilig doven. Blus nooit met water, dat kan levensgevaarlijk zijn.

Sluit daarna de schoorsteenklep of de luchttoevoer van de kachel en de eventuele deurtjes. Ventileer de ruimte direct na het doven van het vuur om eventuele koolmonoxide zo snel mogelijk het huis uit te krijgen. En bel 112 om melding te doen van de brand.

Verzekeringen

Als er toch brand in huis ontstaat, zijn er twee verzekeringen van belang. Uw inboedelverzekering dekt schade aan spullen die niet vastzitten aan uw huis. De opstalverzekering dekt schade aan het huis zelf en alles wat eraan vastzit. Vaak moet u wel kunnen aantonen dat u de schoorsteen goed hebt laten onderhouden.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over dit artikel of over uw inboedel- of opstalverzekering? Neem dan gerust even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag