Extreme schaarste drijft woningprijs naar record

De oververhitte woningmarkt heeft in het eerste kwartaal van 2021 nieuwe records gebroken. Zo daalde het aantal te koop staande huizen met meer dan 40% te opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daardoor stegen de prijzen fors. 

Delft stad in Nederland, Europa
Nieuws
Datum: 30-04-2021

Halverwege het eerste kwartaal stonden er 17.500 bestaande woningen in de verkoop. Dit is het laagste aantal sinds de meting van het aantal te koop staande huizen in 1995 van start ging. Daardoor kan iemand die een huis wil kopen gemiddeld maar uit twee huizen kiezen, aldus de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). 

15% duurder 

De krapte heeft ook gevolgen voor de prijsontwikkeling. De koopprijs is in een jaar met zo’n 15% opgelopen. Een gemiddelde bestaande woning kost nu € 385.000. Voor een nieuwbouwhuis betaalt u inmiddels gemiddeld € 433.000. 

Combinatie van factoren 

De NVM wijt de ontwikkeling aan de combinatie van factoren: de lage hypotheekrente, het enorme woningtekort en de stabiele sociaal-economische vooruitzichten. Die combinatie zorgt voor krapte op de markt, waardoor de prijzen verder worden opgejaagd. 

Politieke agenda 

De makelaars roepen het volgende kabinet op om de woningnood hoog op de politieke agenda te zetten. Daarbij gaat het niet alleen om bouwplannen, maar ook om vaklui. Daarvan zijn er te weinig in Nederland, wat de eventuele versnelling van het bouwen juist weer in de weg kan zitten. 

Meer informatie 

Bent u van plan om binnenkort een huis te kopen en vraagt u zich af wat wel en niet mogelijk is? Heeft u vragen over een nieuwe of lopende hypotheek? Neem dan even contact met ons op. We helpen u graag. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.