Pas op voor decemberbrand!

December is misschien wel de meest knusse maand van het jaar. Maar als we het extra gezellig maken, kan ook de kans op brand toenemen. Doordat we vaker de kaarsen en de open haard aansteken, bijvoorbeeld. Maar ook door verkeerd gebruik van stroom. 

Close-up van brandende rode kaarsen

Een binnenbrand is levensgevaarlijk omdat het vuur razendsnel om zich heen kan grijpen. Binnen een minuut kan de kamer in lichterlaaie staan. Heeft u een kerstboom die vlam vat? Dan kan dat nog sneller gaan. 

Overbelasting  

Een andere oorzaak van brand die regelmatig voorkomt, is het overbelasten van de groepen van de meterkast. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als u gaat gourmetten en meerdere gourmetstellen via één stekkerdoos aansluit. Die kan zo warm worden, dat er brand ontstaat.  

Sluit dergelijke apparaten daarom via meerdere stopcontacten aan op verschillende groepen van uw meterkast. En rol haspels altijd volledig af. Doet u dit niet, dan kan de draad de warmte niet goed kwijt. Daardoor kan de haspel oververhit raken en kortsluiting veroorzaken of vlam vatten. 

Oplaadbare accu’s 

Niet direct aan december gerelateerd, maar ook een belangrijke oorzaak van brand: oplaadbare accu’s die kunnen exploderen of spontaan vlam vatten. Hoewel verreweg de meeste batterijen vanuit de fabriek geen mankementen vertonen, kunnen die bij gebruik wel ontstaan. Bijvoorbeeld omdat u de accu of het apparaat heeft laten vallen. Laad batterijen en apparaten daarom nooit op als u er geen toezicht op houdt. 

Brandweertips 

Brandveiligheid is letterlijk van levensbelang. Zet kaarsen dus stabiel neer en zorg dat ze niet in de buurt staan van brandbare voorwerpen zoals gordijnen. Meer tips voor een brandveilig huis leest u op de website van de brandweer

Rookmelders 

Rookmelders redden mensenlevens, zeker als een brand ‘s nachts ontstaat. U plaatst ze bij voorkeur op het plafond, minimaal een halve meter van de muur of de hoek. Hang er één halverwege de keuken en de woonkamer en tenminste één op elke etage van uw huis. Monteer ze liever niet in de keuken, de badkamer, de garage of boven een verwarming.  

Keurmerk 

Als u een rookmelder koopt, kies dan altijd voor de gecertificeerde. Bijvoorbeeld die met het politiekeurmerk Veilig Wonen®. Test ook regelmatig of de rookmelder het nog wel doet. Vooral de batterij moet u regelmatig controleren. Die gaat vaak maar een jaar mee terwijl de meeste rookmelders een levensduur van zo’n tien jaar hebben.  

Toch brand? Laat het ons direct weten! 

Ontstaat er toch schade door brand? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Wij komen dan direct in actie om uw schade te laten herstellen. Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op. 

 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.